Skip to main content

In gesprek met Irving Brown over zijn ervaring met DBI Professionals.

Irving Brown is begin dit jaar via DBI gestart bij Vesting Finance als interim credit controller. Hij werkt al zo’n 12 jaar als zzp’er binnen het creditmanagement vakgebied. Onlangs kwam hij via LinkedIn met DBI Professionals in aanraking. Hij is inmiddels bijna twee maanden bezig met zijn eerste opdracht via DBI en we vroegen hem naar zijn ervaring.

Hoe kwam je bij DBI Professionals terecht?

“Op LinkedIn kreeg ik via Daniël de vraag of ik beschikbaar was en zo kwam DBI op het juiste moment met deze opdracht.”

Wat zijn je dagelijkse werkzaamheden?

“Ik houd mij voornamelijk bezig met operationeel creditmanagement en collections: ik neem – veelal telefonisch – contact op met klanten als er sprake is van een betalingsachterstand en zorg dat het uitstaande saldo zo snel mogelijk bij de opdrachtgever op de bankrekening staat. Indien de debiteur niet kan betalen zoek ik naar een passende oplossing zoals bijvoorbeeld een betalingsregeling. Soms komt het voor dat de betalingsachterstand te maken heeft met een dispuut of omdat er iets niet klopt op de factuur. Dit moet dan worden uitgezocht en indien nodig worden gecorrigeerd zodat de debiteur de betaling alsnog kan doen.”

Als zzp’er begin je steeds weer aan een andere klus, hoe gaat dat?

“Een opdracht is in eerste instantie vaak voor 3 tot 4 maanden, met een optie tot verlenging. Vaak word je gevraagd om een achterstand weg te werken, dan is deze termijn in de meest gevallen al voldoende. Daarna ga je weer naar de volgende opdracht. Ik word ook wel eens teruggevraagd door bedrijven, ik zorg altijd dat ik een opdracht goed afrond. Wanneer ik op LinkedIn aangeef dat ik beschikbaar ben, heb ik meestal al snel weer een paar gesprekken. En nu dus als zzp’er via DBI, die veel mooie opdrachten voor je hebben bij hun opdrachtgevers.”

Hoe is je ervaring met DBI?

“Ze gaan intensief met je aan de slag en begeleiden je in het proces. Hiervoor werkte ik via andere bureaus, soms zelfs voor langere tijd, waar ik nooit iemand persoonlijk heb ontmoet. Met DBI heb ik veel persoonlijk contact en ze checken ook regelmatig of alles goed gaat. We hebben onlangs een gesprek gehad samen met de manager van de afdeling. Ik mag wel zeggen dat ik erg tevreden ben.”

Hoe ziet het creditmanagement vakgebied er volgens jou uit over 5 jaar?

“Als het slechter gaat met de economie dan is er meer vraag naar credit controllers, omdat bedrijven nu eenmaal zo snel mogelijk hun geld willen ontvangen. Gaat het goed met de economie, dan zijn er vaak minder opdrachten. Het werk zal wel mensenwerk blijven want er is nu eenmaal menselijk contact voor nodig, dat kun je niet automatiseren.”

Heb je nog tips voor beginnend zzp’ers? 

“Begin met een goed netwerk op te bouwen. Voordat ik begon heb ik met behulp van LinkedIn een netwerk opgebouwd en pas daarna ben ik voor mezelf begonnen. Zzp’er worden gaat vaak makkelijk, veel mensen durven tegenwoordig de stap te nemen. De eerste opdracht is meestal vrij makkelijk binnen, maar houd er rekening mee dat je ook na die opdracht weer snel wat nieuws moet kunnen vinden. Ik werk al langere tijd als zzp’er en heb ondertussen een groot netwerk opgebouwd. De bemiddelende rol van DBI Professionals is daarin een hele belangrijke schakel.”