Skip to main content

John Nederlof kent het klappen van de zweep als het gaat om creditmanagement. Al twintig jaar is hij werkzaam in deze branche, waarvan een aanzienlijk deel in het buitenland. Deze internationale ervaring heeft hem gevormd tot een ervaren creditmanagement professional met een brede en unieke kijk op het vakgebied. In dit interview blikt John terug op zijn loopbaan en deelt hij enkele lessen die hij zelf heeft geleerd in zijn carrière.

Hoe ziet jouw reis in de wereld van creditmanagement eruit?

Sinds 2000 is John werkzaam in het creditmanagement vakgebied en heeft hij gewerkt in Nederland, België, Frankrijk, Ierland, Duitsland en Spanje. Hij werkt graag in een internationale omgeving, want dat biedt hem heel veel mogelijkheden. “Het gaat vrij gemakkelijk om een jaartje in het buitenland te gaan werken. In de basis is creditmanagement een administratieve functie, dus veel multinationals hebben shared service centers in Europa, waar ze dit soort functies concentreren. Ik vond het interessant en uitdagend om op deze manier mijn ervaring op te bouwen. Via mijn buitenland ervaring ben ik me op talen gaan concentreren. Bij de opdrachtgever waar ik nu zit, kan ik dit ook weer inzetten.” John benadrukt dat er binnen het creditmanagement vakgebied veel mogelijkheden zijn. “Mijn advies richting young professionals is dan ook om je aan het begin van je loopbaan te concentreren op bijzondere kansen en er gewoon voor te gaan!

Waarom heb je ervoor gekozen om bij DBI Professionals aan de slag te gaan?

John werkt nu drieënhalf jaar voor DBI Professionals. Op de vraag waarom hij voor DBI heeft gekozen, antwoordt hij: “Daniel ken ik eigenlijk al heel lang en toen ik op zoek was naar een nieuwe klus, regelde DBI een opdracht voor me bij een leasemaatschappij.” Op de vraag wat hem zo aanspreekt aan het werken met DBI Professionals, antwoordt hij: “Met DBI heb ik al jaren een vertrouwensband en het is prettig samenwerken. Het is een fijne werkgever, het contact is informeel en het verloopt allemaal heel vlot. “De arbeidsvoorwaarden zijn goed en naast een goed salaris en een mooie elektrische auto van de zaak denken ze vooral met me mee.”

Kan je omschrijven wat je zoal doet?

Momenteel heeft John een opdracht als senior credit controller voor de Belgische portefeuille van een leasemaatschappij. “Ik hou me bezig met Credit control, dus collections werk, rapportages invullen en bijzonder beheer taken. Dit doen we voor de Frans- en Nederlandstalige klanten. Het is een interessant operationele functie, soms erg druk, maar altijd leuk.”

Wat maakt jouw werk leuk? Waar krijg je energie van?

Werken als interim professional bij DBI Professionals is ideaal om leuke opdrachten te kunnen doen, dat geldt zeker voor John. “Als je voor die variatie kiest en je wilt het een beetje spannend en interessant houden, dan zijn er hier heel veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld de juridische kant op, of juist die financiële kant.” Hij benadrukt dat je je kunt ontwikkelen zoals je zelf wilt.

Welk advies zou je geven aan young professionals die overwegen om een carrière in creditmanagement na te streven?

“Ga eerst een paar jaar via DBI Professionals diverse opdrachten doen. Let vooral goed op wat je hierin aanspreekt. Stel je open en probeer daarbij vooral de regie te pakken. Daarna ga je een richting kiezen.” De belangrijkste les die hij zelf heeft geleerd tijdens zijn carrière, is dat je vooral keuzes maakt voor jezelf en dat je op tijd aangeeft wat je wilt. John: “Ik had al vrij snel voor mezelf in de gaten dat ik vooral voor de ervaringen wilde gaan. Interessante dingen opzoeken, dat werkt voor mij. Ik heb hierin altijd mijn hart gevolgd, maar wel ook mijn verstand erbij gebruikt”, vertelt hij lachend. Zo heeft hij recentelijk nog een jaar in Barcelona gewerkt. “Ik kreeg de kans om naar Barcelona te gaan en die kans heb ik aangegrepen, omdat ik daar ook een interessante opdracht had. Ik blijf dus aan het stuur staan, door te doen wat ik leuk vind en mezelf open te stellen voor kansen en daarop te reageren. De les die ik vooral heb geleerd is dat, zeker aan het begin van je loopbaan, de ervaring vele malen belangrijker is dan een beetje meer of minder salaris.”