Skip to main content

Een inkijk bij ALD Automotive Nederland: in gesprek met Alex Schnater

In de kantoren van ALD Automotive Nederland werken toegewijde teams om de dagelijkse financiële- en operationele stromen, die gepaard gaan met het verleasen van voertuigen, in goede banen te leiden. Met een uitgebreide ervaring van meer dan 17 jaar is Alex Schnater, Manager Accounts Payable & Credit Control, verantwoordelijk voor drie kernafdelingen binnen ALD Automotive: debiteurenbeheer, crediteurenbeheer en kredietacceptatie. Gewapend met een bedrijfseconomische achtergrond, leidt hij met veel toewijding deze afdelingen.

ALD Automotive

ALD Automotive, een internationaal autoleasebedrijf, heeft in Nederland ongeveer 250 werknemers en vindt het van groot belang om een professionele werkwijze en uitvoering van diensten te waarborgen. “We maken deel uit van een grotere groep, wat ons de kracht geeft om te innoveren en tegelijkertijd klein genoeg blijft om de namen van onze collega’s te kennen”, vertelt Alex. Deze combinatie van een sterke professionele houding met persoonlijke connecties en een informele samenwerkingscultuur is wat ALD Automotive onderscheidt en centraal staat in de bedrijfsstructuur.

De teams

De drie financiële afdelingen hebben ieder een eigen teamleader, en met twintig indirect reports per afdeling is het een aanzienlijk team. Ze houden zich onder andere bezig met het soepele verloop van betalingen aan leveranciers, collecteren van vorderingen en het toetsen van kredietwaardigheid. Alex weet hoe belangrijk het is om goed geoliede teams te hebben. “Elk team heeft zijn eigen dynamiek en karakter, maar samen klaren we de klus”, legt hij uit. “Van debiteurenbeheer tot kredietacceptatie, elk lid van het team speelt een vitale rol in het succes van de onderneming.”

“Het team crediteurenbeheer is verantwoordelijk voor het betalen van facturen van leveranciers en verwerking van verkeersboetes, declaraties en nog veel meer. Kortom, alles wat binnenkomt aan financiële documenten. Het team debiteurenbeheer richt zich op het innen van betalingen en het team ‘bijzonder beheer’ begeleidt klanten in moeilijke financiële situaties. Dan is er nog het team kredietacceptatie, waarbij DBI Professional’s aanwinst Duncan Rock een rol speelt. Hij beoordeelt de financiële positie van klanten voor het aangaan van langdurige leaseovereenkomsten”, vertelt Alex.

De cultuur bij ALD Automotive

Wat het werk bij ALD Automotive bijzonder maakt, is de bedrijfscultuur. “De informele sfeer en benaderbaarheid van iedereen maken het mogelijk voor medewerkers om in een hecht team samen te werken, waarbij communicatie en samenwerking worden gestimuleerd.” Alex merkt op dat het belangrijk is om niet alleen te kijken naar de opleiding en vaardigheden van een sollicitant, maar ook of deze persoonlijk past binnen het team en de cultuur van het bedrijf. “Deze zorgvuldige selectie zorgt voor een samenhangend team dat elkaar aanvult en ondersteunt, en een omgeving waar mensen willen blijven werken”, zegt Alex. “In onze organisatie hechten we veel waarde aan de integratie van al onze medewerkers, vast of gedetacheerd. Het is cruciaal dat iedereen zich onderdeel voelt van het team en de bredere organisatie. Deze benadering is een fundament van onze bedrijfscultuur, en we streven ernaar dit te blijven versterken.”

Samenwerking met DBI Professionals

Over de samenwerking met DBI Profs merkt hij op: “Onze interactie is misschien niet dagelijks, maar de kwaliteit van communicatie en betrokkenheid spreekt voor zich. Goede resultaten spreken boekdelen en frequent contact is niet nodig als alles op rolletjes loopt. De keren dat ik contact had met DBI Professionals was dit positief en ongecompliceerd.”

Alex erkent verder de uitdagingen in het werven binnen de financiële sector: “Specialisten zijn niet makkelijk te vinden, en daarom is een samenwerking met bureaus zoals DBI Profs essentieel. Ze hebben toegang tot een breder scala aan kandidaten en voeren belangrijk voorwerk uit, wat ons veel tijd bespaart. De positieve ervaringen die we met DBI Professionals hebben gehad, onderscheiden hen van anderen; zij bieden niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit.”