Skip to main content

Wat kan Power BI betekenen voor jou als financial? 

Hoewel Power BI niet helemaal een vervanger is van Excel, wordt de tool door steeds meer business controllers gebruikt. Doordat Power BI de performance van de organisatie inzichtelijk maakt in interactieve en visuele grafieken kan Finance echt waarde toevoegen aan de business. Werken met Power BI is 95% minder rapporteren en 100% meer analyseren voor elke organisatie en iedere financial. Betekent dit het einde van Excel? En wat betekent dit voor jou als Finance professional? Wij zochten het uit. 

Wat is Power BI?

Deze krachtige Business Intelligence tool geeft je inzicht in de toekomst van je organisatie. Het wordt ook wel dé musthavetool voor jou als Finance professionaI genoemd. Duidelijk iswel dat Power BI jouw dagelijkse werkzaamheden aanzienlijk gaat veranderen, net zoals Excel dat deed in 1985.

Power BI is geen programma om data in te voeren. Gegevens komen uit ERP-systemen, HR-databases en Excel-spreadsheets. Maar de data visualisaties die gemaakt kunnen worden met Power BI zijn veel krachtiger dan de mogelijkheden in Excel. En nee, dit betekent niet het einde van Excel, integendeel. Voor ad hoc analyses en snelle berekeningen blijf je Excel gewoon gebruiken. Maar Power BI levert je meer inzicht op binnen je gehele organisatie en kun je in feite dus zien als een verlengstuk van Excel.

Waarom is werken met Power BI een toevoeging? 

In vergelijking met Excel is Power BI van enorme meerwaarde. Spreadsheets bevatten historische informatie, data waar je mee werkt is niet real-time, je inzichten raken daardoor snel verouderd. Het maken van de rapporten is een tijdrovende en foutgevoelige taak, je bent hierbij ook nog eens afhankelijk van derden en je mist visualisaties om het plaatje compleet te maken.

De hoeveelheid aan data die je moet raadplegen is vaakenorm, maar de verkregen informatie daaruit is beperkt. Wat je wilt is een systeem waarin je alle data uit verschillende systemen automatisch kunt verwerken, data uit verschillende bronnen kunt samenvoegen en een totaaloverzicht hebben van alle kanalen. Je wilt actuele data gelijk kunnen raadplegen en ‘s ochtends je rapportages in één keer kunnen opmaken en presenteren tijdens een meeting in de middag. Dat krijg je dus voor elkaar krijgen met Power BI. 

Wat kan Power BI betekenen voor jou als financial? 

Er zijn drie rollen voor het werken met Power BI. De eerste is de ontwikkelaar van het datamodel. De tweede is de Power BI-gebruiker, zoals de business controller, die op basis van dat model analyse verricht en een dashboard maakt (analist). De derde is de eindgebruiker, de persoon die iets met het rapport doet en beslissingen neemt op basis van het dashboard dat de business controller aflevert.

De eerste twee rollen worden vaak door één persoon ingevuld: de business controller. Deze heeft daardoor als het ware twee petten op, want het zijn wel echt twee verschillende rollen: iemand die de business begrijpt, maar ook kennis heeft van datamodelleren en een tool als Power BI om dit te produceren.We zien dus dat het kunnen modelleren van data steeds vaker een vereiste skill is in vacatures voor business controllers. De rol van de business controller verandert daardoor steeds meer in de richting van het domein van informatisering en automatisering. 

De rol van data in Finance

Door de groeiende populariteit van Power BI, zijn veel meer financials aan de slag gegaan met het modelleren van data. De veranderende rol van de business controller heeft grote gevolgen voor het vak. In deze veranderende rol zal het veel meer gaan om het duiden van de data: waarom zijn die cijfers zoals ze zijn? Op dit gebied is er voor de business controller dan ook nog een wereld te winnen. 

Ben je bekend met nog meer voordelen die PowerBI biedt in jouw rol als financial? Laat het ons dan vooral weten. 

Bronnen:  

www.cmweb.nl/2021/06/waarom-controllers-power-bi-steeds-meer-zullen-gebruiken/
www.allyourbi.nl/waarom-microsoft-power-bi-als-financial/