Stephan Punt (36) uit Almere werkt via DBI Professionals als interim creditmanagement professional. Zeven jaar geleden overleed zijn vrouw en moeder van zijn twee kinderen. Sindsdien staat hij er alleen voor en om werk en privé in balans te houden, koos hij ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Zijn financiële ervaring deed hij op bij onder andere PWC en de Belastingdienst, daarnaast verzorgt hij ook voetbaltrainingen en clinics. We waren benieuwd naar zijn visie op persoonlijk leiderschap en hoe hij dit toepast als zzp’er.
Sinds het overlijden van zijn vrouw is carrière maken en veel geld verdienen minder belangrijk voor Stephan: “Het belangrijkste voor mij is dat mijn kinderen niets tekortkomen, ondanks het feit dat ze maar één ouder hebben. Ik wil werk- en privé graag in balans houden. De vrijheid en de tijd voor mezelf en voor mijn kinderen, vind ik veel belangrijker. Het is daarom ideaal om als zzp’er aan de slag te zijn, want als ik na een opdracht even tijd wil creëren voor het gezin dan kan dat en in loondienst kan dat meestal niet. Mijn drijfveer is daarnaast vooral doen wat je leuk vindt natuurlijk, iets waar je energie van krijgt en niet dat je met een rotgevoel naar je werk gaat.”
Op de vraag hoe je als zzp’er persoonlijk leiderschap kunt tonen, antwoordt Stephan: “Ik denk dat je te allen tijde rustig moet blijven en niet in paniek moet raken. En je moet kunnen netwerken en lef hebben, dat spreekt voor zich. Daarnaast heb je ook wel een bepaalde nieuwsgierigheid nodig. Een voorbeeld: als zzp’er heb je een bepaalde verstandhouding met je opdrachtgever, waarbij je in sommige situaties wel de rust moet kunnen bewaren en het belang van de opdrachtgever vooropstellen. Je geeft een advies en als de opdrachtgever daar niet in mee kan gaan, dan is dat ook prima.”
“Als zzp’er moet je ook avontuurlijk zijn binnen een opdracht en nieuwsgierig naar nieuwe opdrachten, nieuwe dingen leren en nieuwe kansen zien. Vanuit een bepaalde nieuwsgierigheid trek je dingen naar je toe, bijvoorbeeld als je een proces wilt veranderen. Dat kun je vervolgens ook weer op je cv zetten. Als zzp’er kom je altijd ergens om een opdracht te vervullen en binnen de tijd van de opdracht moet je jezelf laten zien.”
Op de vraag of er nog nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap kleven, antwoordt Stephan: “Iets wat op mij persoonlijk betrekking heeft, is dat je niet altijd overal je mening over moet geven. Dat kan makkelijker als je in loondienst bent, dan als zzp’er. En als zzp’er mis je op bepaalde momenten misschien je collega’s. Dat geldt overigens niet echt voor mij, want ik ben echt wat je noemt een ‘einzelgänger’.”
Heeft Stephan nog een tip aan anderen om ook als zzp’er aan de slag te gaan? “Ga het gewoon doen, want je kunt heel makkelijk ook weer terug als het niet bevalt. Er zijn zoveel vacatures, dus probeer het gewoon. Misschien is het bijhouden van de administratie een drempel voor sommige mensen, maar dat kun je ook uitbesteden. De meeste mensen zijn wat onzeker, die willen liever zekerheid en dat heb je als zzp’er niet. Je kan een opdracht hebben van 3 maanden, of één van 9 tot 12 maanden. Hoe langer hoe beter, want dat biedt meer zekerheid maar als jij een jaarcontract krijgt, in plaats van een vast contract dan heb je in principe hetzelfde.”
“Het grote voordeel vind ik van zzp’er zijn, is dat als je een buffer hebt opgebouwd je het daarna even tijdelijk rustiger aan kunt doen. Dat heeft natuurlijk ook allemaal te maken met persoonlijk leiderschap, dat je die stap durft te zetten. En vooral niet te veel beren op de weg zien, dan ontstaan er vanzelf mogelijkheden.”