Skip to main content

In een tijdperk van voortdurende verandering en uitdagingen is het voor organisaties van cruciaal belang om vooruit te denken en strategische keuzes te maken die groei en succes op de lange termijn ondersteunen. Een van die essentiële strategische beslissingen is het ontwikkelen van medewerkers. DBI Professionals staat volledig achter de ontwikkeling van medewerkers, daarom de slogan: jouw toekomst centraal. In deze hoedanigheid zijn we ook het Creditmanagement Accelerator Programma gestart, waarmee we gedurende 3 jaar young creditmanagement professionals opleiden tot professionals. 

In dit artikel gaan we dieper in op waarom personeelsontwikkeling niet alleen een verstandige keuze is, maar een strategische noodzaak. We geven ook enkele tips over hoe je als organisatie kunt beginnen met het implementeren van een effectief personeelsontwikkelingsprogramma. 

WAAROM HET ONTWIKKELEN VAN MEDEWERKERS LOONT

Organisaties die gedijen op de lange termijn begrijpen dat de sleutel tot succes niet alleen ligt in het hebben van de juiste strategieën, maar ook in het koesteren en ontwikkelen van hun meest waardevolle troef: hun medewerkers. Dit zijn de meestcruciale redenen voor organisaties waarom personeelsontwikkeling een strategische keuze zou moeten zijn:

1. Verbetering van de winstgevendheid

Een goed getraind team vormt het hart van een productieve organisatie. Door te investeren in de ontwikkeling van medewerkers, kunnen bedrijven de productiviteit, kwaliteit en efficiëntie verhogen. Dit vertaalt zich rechtstreeks in een verhoogde winstgevendheid. Laten we een praktisch (fictief) voorbeeld bekijken:

Stel je voor dat een productiebedrijf zijn operators traint in geavanceerde productiemethoden. Hierdoor kunnen ze defecten verminderen en efficiënter werken. Dit leidt tot lagere kosten en een verhoogde winstmarge

.2. Versterking van de loyaliteit

Werknemers die zich gewaardeerd voelen en kansen krijgen om te groeien, blijven meestal langer bij een organisatie. Maar liefst 76% van de werknemers zegt langer bij hun bedrijf te blijven als ze meer leer- en ontwikkelingsondersteuning krijgen*. Dit resulteert in minder verloop en een stabielere, toegewijde workforce. Een voorbeeld:

Een financiële instelling biedt haar medewerkers mogelijkheden voor bijscholing en persoonlijke ontwikkeling. Dit resulteert in een team van deskundigen dat zich verbonden voelt met het bedrijf, wat op zijn beurt de wervingskosten verlaagt en de continuïteit bevordert.

3. Stimulering van de groei

In een tijd van constante verandering is het vermogen om te groeien en zich aan te passen cruciaal voor succes. Door medewerkers voortdurend bij te scholen, blijft een organisatie wendbaar en in staat om nieuwe kansen te grijpen. Hier nog een voorbeeld:

Een softwarebedrijf investeert in training voor zijn ontwikkelaars, zodat ze nieuwe technologieën kunnen omarmen. Dit stelt hen in staat om innovatieve producten te creëren en nieuwe markten aan te boren, wat resulteert in gestage groei.

We geven hierna nog vijf redenen die nog meer van belang zijn:

1. Verhoogd resultaat: medewerkers die zich ontwikkelen en hun kennis verbeteren, zijn productiever. Hierdoor kun je meer resultaat behalen met hetzelfde aantal medewerkers.

2. Behoud van talent: vooral in MKB-bedrijven zijn er beperkte doorgroeimogelijkheden, waardoor getalenteerde medewerkers zich snel kunnen vervelen. Door ontwikkelingskansen te bieden, kun je hen langer aan je organisatie binden.

3. Meer tevredenheid en bevlogenheid: medewerkers gedijen beter wanneer ze uitdagende doelen hebben en worden aangemoedigd om deze te bereiken. Dit leidt tot hogere tevredenheid en betrokkenheid.

4. Verhoogde klanttevredenheid: een positieve werkomgeving waarin personeelsontwikkeling centraal staat, straalt positief uit op medewerkers, wat zich vertaalt naar hogere klanttevredenheid.

5. Breder inzetbare medewerkers: medewerkers die uitgedaagd worden, zijn flexibeler en kunnen beter omgaan met veranderingen, wat essentieel is in een steeds veranderende markt. Het bevordert ook de mogelijkheid van medewerkers om nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit alles kan worden bereikt door aandacht te besteden aan personeelsontwikkeling.

PRAKTISCHE TIPS

Om daadwerkelijk met personeelsontwikkeling l aan de slag te gaan, moet je als organisatie enkele praktische stappen ondernemen. Hier een paar tips hoe je kunt beginnen:

1. Identificeer behoeften: begin met het identificeren van de ontwikkelingsbehoeften van medewerkers en de organisatie als geheel. Welke vaardigheden ontbreken? Welke doelen wil je bereiken?

2. Ontwerp ontwikkelingsprogramma’s: creëer op maat gemaakte ontwikkelingsprogramma’s die de identificeerde behoeften aanpakken. Dit kan variëren van training en coaching tot mentorship-programma’s.

3. Meten en evalueren: stel meetbare indicatoren vast om de impact van personeelsontwikkeling te meten, zoals omzetstijging, productiviteitsverbetering en medewerkerstevredenheid. Evalueer regelmatig de effectiviteit van de programma’s en pas deze aan indien nodig.

4. Blijf betrokken: zorg ervoor dat leidinggevenden en managers betrokken zijn bij het ontwikkelingsproces en actief samenwerken met medewerkers om hun groei te ondersteunen.

AAN DE SLAG!

Het ontwikkelen van medewerkers is geen luxe, maar een verstandige investering voor zowel de werknemer zelf als voor je gehele organisatie. Het verbetert de winstgevendheid, versterkt de loyaliteit en stimuleert groei. Door het implementeren van effectieve personeelsontwikkelingsprogramma’s en het continu blijven meten van de impact, kunnen organisaties een competitief voordeel behouden in een wereld vol uitdagingen. Neem daarom personeelsontwikkeling serieus en investeer in de toekomstige duurzaamheid en groei van je organisatie.

Wil je eens sparren over dit onderwerp of ben je benieuwd hoe wij de ontwikkeling van onze (young) creditmanagement professionals stimuleren? We komen graag in contact!

Bronnen:

*https://pulse.microsoft.com/nl-nl/transform-nl-nl/na/fa1-wat-zijn-de-laatste-trends-op-de-digitale-werkvloer/

5 redenen om te investeren in personeelsontwikkeling

https://www.shiftbase.com/nl/woordenboek/personeelsontwikkeling/